Sms-lån

Sms-lån
Något som ökat de senaste åren är de s.k. sms-lånen. Även om möjligheten att låna via nätet drivit upp farten för behandling till bara ett par dagar, så finns det sätt också för de som är i behov av ännu snabbare kontanter.

Sms-lånen är snabbast
De snabbaste lånen är sms-lånen där hela förloppet kan bli klart på en kvart. Sms-lån kräver ingen kreditvärdighet men är aldrig högre än 3000 kr. De är också de dyraste lånen med kortast återbetalningstid. Det normala är att de ska betalas efter 30 dagar och då är det en fast – mycket hög – avgift.

Snabbt är dyrt – sms-lånen är dyrast
Ju snabbare du vill ha ditt lån ju dyrare blir det. Utlånarens möjlighet att kolla upp din kreditvärdighet sjunker och de tar därmed en högre risk och utlånaren tar ut högre avgifter som kompensation.

Sms-lån är lätta att få
Å andra sidan är sms-lånen mycket enkla att få. Du sänder ett sms med din mobils WAP-funktion. Där skriver du LÅNA till det nummer som banken eller kreditinstitutet uppgett. Därefter kommer ett sms med anvisningar där du anger personnummer och kontot du vill ha pengarna insatta på.
Du måste göra detta från en mobil som går att kolla upp via nummerupplysningen.
Själva ansökan brukar även den ha en avgift. Vanligen runt 25 kronor.

Att jämföra sms-lån
Precis som med alla sorters lån är det en god idé att jämföra de olika långivarna. Behovet är givetvis akut – om man står inför att ta ett sms-lån – men trots aktuläge bör man alltid lämna svängrum till att jämföra. Kanske kan du vänta en dag – och redan då fått väsentligt bättre förutsättningar för ditt lån. Och även bland olika långivares sms-lån kan den fasta avgiften variera mycket.

Faran med sms-lån
Sms-lån kan innebära en risk om man inte är försiktig. De är lätta att få – då du kan ha både usel kreditvärdighet, betalningsanmärkningar och sakna inkomst – men är väldigt dyra att återbetala. Sms-lån är således för dig som akut har dålig likviditet – inte för dig som har varaktigt dålig ekonomi.
Om du inte kan betala ditt sms-lån, med dess avgift, inom den utsatta tiden kommer du att börja hamna på efterkälken.

Fördelen med sms-lån
Det positiva med sms-lån är uppenbar. Ibland kan det dyka upp akutlägen i slutet av månaden. Pengarna är i stort sett borta när bilen pajar eller något annat inträffar. Du vet att du får lön om någon vecka, men problemen är nu. Då är sms-lån något att överväga.
Tillgängligheten kan bli ett värdefullt verktyg för den ansvarstagande.

När får man pengar från ett sms-lån?
Normalt är det så när du ansöker om sms-lån på vardagar innan kl 13.00, har du pengarna på kontot senast mellan kl 15.00-17.00. Ansöker du efter kl 13.00 på fredagar eller under helgen, så finns pengarna på ditt konto senast måndag morgon. Vissa långivare har specialiserat sig på att ge oerhört snabba lån – och är det vid rätt tid på dagen kan det gå på mellan 8 och 15 minuter.